Vreme je tu, dovoljno dugo za one koji su spremni da ga iskoriste

Leonardo Da Vinči

   Nekada davno, radno vreme zaposlenih zavisilo je isključivo od samovolje poslodavca… Možete li da zamislite radno okruženje u kome radnici (čak i deca) rade i po dvadeset sati dnevno? Nemojte. I da možete, verujte, sistem neograničenog rada nije u ničijem interesu…

RADNO VREME NIJE PANDAN BESKONAČNOSTI!

  • Da li ste znali da je kažnjivo uvesti prekovremeni rad suprotno odredbama Zakona o radu?

U slučaju ovog prekršaja, poslodavac u formi pravnog lica (npr. društvo sa ograničenom odgovornošću, ortačko društvo, akcionarsko društvo itd.) kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 600.000 do 1.500.000 din. Kazna za preduzetnike iznosi od 200.000 do 400.000 din. Kazna za odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 30.000 do 150.000 din.

  • Da li ste znali da je nevođenje dnevne evidencije o prekovremenom radu zaposlenih kažnjivo?

U slučaju ovog prekršaja, poslodavac u formi pravnog lica kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 150.000 do 300.000 din. Kazna za preduzetnike iznosi od 50.000 do 150.000 din. Kazna za odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 10.000 do 20.000 din.

  • Da li ste znali da je kažnjivo uvesti preraspodelu radnog vremena suprotno odredbama Zakona o radu?

U slučaju ovog prekršaja, poslodavac u formi pravnog lica kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 600.000 do 1.500.000 din. Kazna za preduzetnike iznosi od 200.000 do 400.000 din. Kazna za odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 30.000 do 150.000 din.

  • Da li ste znali da će se kazniti poslodavac koji zaposlenom nije obezbedio rad u toku dana, u slučaju da mu je noćni rad pogoršao zdravstveno stanje?

U slučaju ovog prekršaja, poslodavac u formi pravnog lica kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 600.000 do 1.500.000 din. Kazna za preduzetnike iznosi od 200.000 do 400.000 din. Kazna za odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 30.000 do 150.000 din.

  • Da li ste znali da će se poslodavac kazniti u slučaju da zaposlenom koji radi u smenama ne obezbedi izmenu smena u skladu sa Zakonom o radu?

U slučaju ovog prekršaja, poslodavac u formi pravnog lica kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 600.000 do 1.500.000 din. Kazna za preduzetnike iznosi od 200.000 do 400.000 din. Kazna za odgovorno lice u pravnom licu iznosi od 30.000 do 150.000 din.

RADNO VREME – KADA MU JE VREME…

  • Kako da vam prekovremeni rad ne bude nezakonit?

Prekovremeni rad uvodite rešenjem o prekovremenom radu. Uvećanu zaradu koja sleduje zaposlenom isplaćujete nakon donetog rešenja o isplati prekovremenog rada. Kako uvesti prekovremeni rad? Za početak, morate zahtevati prekovremeni rad, u formi odluke ili naloga. Kada? U slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla ili potrebe da se u određenom roku završi posao koji nije planiran. Trajanje prekovremenog rada? Prekovremeni rad ne može trajati duže od 8 časova nedeljno, s tim da zaposleni ne može raditi duže od 12 časova dnevno (više o prekovremenom radu možete saznati ovde).

  • Vođenje dnevne evidencije o prekovremenom radu?

Inspektori moraju imati uvid u prikaz (dokaz) prekovremenog rada vaših radnika. Taj dokaz upravo jeste dnevna evidencija o prekovremenom radu, koju morate voditi na dnevnom nivou. U skladu sa praksom, evidenciju vodite u vidu tabele u koju unosite podatke poput imena i prezimena zaposlenih, njihovih radnih mesta, datuma početka i završetka prekovremenog rada, ukupnog broja prekovremenih sati itd.

  • Želite zakonitu preraspodelu radnog vremena?

Uvodite je Odlukom o preraspodeli radnog vremena. Preraspodela podrazumeva da vam zaposleni u jednom periodu rade duže, a u drugom kraće od punog radnog vremena. Ali, pazite! Prosečno radno vreme radnika, u toku preraspodele, ne sme biti duže od ugovorenog radnog vremena! Pored toga, u toku ovog perioda, radno vreme na nedeljnom nivou ne sme trajati duže od 60 časova! Preraspodela radnog vremena vrši se na period od 6 meseci u toku kalendarske godine. Ipak, putem Kolektivnog ugovora možete utvrditi i drugačiji period, ali ne duži od 9 meseci (više o preraspodeli radnog vremena možete saznati ovde).

  • Kako da noćni rad bude zakonit?

Uvodite ga rasporedom radnog vremena– Odukom o rasporedu radnog vremena. Reč je o radu koji se obavlja u periodu od 22,00 časa do 6,00 časova narednog dana. U slučaju da imate zaposlenog kome se zdravlje pogoršalo (potvrda u nalazu nadležnog zdravstvenog organa), usled noćnog rada u trajanju od najmanje 3 časa svakog radnog dana ili najmanje jedne trećine punog radnog vremena nedeljno, dužni ste da mu obezbedite obavljanje poslova u toku dana!

  • Kako da smenski rad bude zakonit?

Veoma bitna tema- izmena smena. Izmena smena podrazumeva promenu početka i završetka radnog vremena i može se sprovoditi kontinuirano (iz dana u dan) ili sa prekidima (posle nekoliko uzastopnih radnih dana ili radnih nedelja). U slučaju da vam je rad organizovan u smenama, tako da uključuje i noćni rad, morate biti pažljivi. Vaš zaposleni ne sme neprekidno raditi više od jedne radne nedelje noću (osim ako je dao pismenu saglasnost), već mu morate obezbediti izmenu smena!

  • Koje odluke (rešenja) u vezi radnog vremena trebate doneti i dostaviti zaposlenima?

Ne možete odlučivati o prekovremenom, skraćenom, noćnom i smenskom radu, rasporedu i preraspodeli radnog vremena, bez donošenja odgovarajućeg akta! Morate doneti: Odluku o uvođenju prekovremenog rada; Rešenje o isplati prekovremenog rada; Rešenje o skraćenom radnom vremenu; Odluku o rasporedu radnog vremena i Odluku o preraspodeli radnog vremena. Akte koji se tiču svih zaposlenih ili određenih grupa zaposlenih objavljujete na oglasnoj tabli. S druge strane, individualne akte zaposlenom trebate dostaviti u pismenom ili elektronskom obliku (ako je zaposleni dao izjavu da je saglasan da mu se akti mogu dostavljati elektronskim putem).

Za sva pitanja ili detaljnija objašnjenja u vezi ove teme, možete nas kontaktirati ovde.

Takođe, želimo da vam preporučimo i naše softversko rešenje- 𝐉𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭 𝐁𝐢𝐫𝐨, koje pruža apsolutnu pravnu sigurnost, automatizovanu izradu svih akata iz radnog odnosa, sve kadrovske evidencije na jednom mestu, kalkulaciju odsustva i još mnogo toga! Ukoliko ste zainteresovani, možete nas kontaktirati ovde.

Probni period korišćenja programa bez naknade je 30 dana.

Link za registraciju: www.juristbiro.com

Zapratite nas na društvenim mrežama i budite blagovremeno obavešteni o svim zakonskim promenama koje dotiču privredne subjekte!

* Facebook – Jurist Soft

* Instagram – Jurist Soft

Srdačan pozdrav iz Jurist Soft tima!

Napomena: Informacije u okviru tekstova u sekciji „Jurist Info“ isključivo su stavovi autora, sa svrhom opšteg informisanja čitaoca. Tekstovi naših autora nemaju za cilj pružanje pravnih saveta! U slučaju da preduzmete određene pravne radnje vodeći se informacijama iznetim u našim tekstovima, kompanija Jurist Soft DOO neće snositi bilo kakvu odgovornost! Predlažemo da se, pre preduzimanja bilo kakvih pravnih radnji, konsultujete sa zakonom ovlašćenim licima za davanje pravnih saveta i usluga.

Prethodni postPrestanak radnog odnosa- opšti pregled
Sledeći postZarada, nadoknada zarade i druga primanja

1 komentar

Comments are closed.